Beroš: Broj novozaraženih veći nego prošle godine, no on nije relevantan
ministar Vili Beroš, foto: Marko Todorov / CROPIX

Broj novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj u ovom je trenutku veći nego prošle godine, no taj broj nije relevantan, već broj hospitaliziranih i broj najtežih bolesnika na respiratoru, izjavio je u ponedjeljak ministar zdravstva Vili Beroš novinarima nakon sastanka s ravnateljima bolnica i članovima ekspertne skupine.

Naime, u ovom trenutku imamo 427 hospitaliziranih, 55 ih je na respiratoru, što je više nego prošle jeseni, odnosno prošlog 30. kolovoza. Osim toga, u igri je delta soj koji izaziva veće virusno opterećenje i brže se širi. Gledajući šire epidemiološki, dobro je znati broj novozaraženih i postotak pozitivnih među detektiranima i obrađenima, no za mene osobno najveća je vrijednost podatak o broju hospitaliziranih i kako se to odražava na zdravstveni sustav, rekao je ministar.
Podsjetio je i da ove godine, za razliku od prošle jeseni, imamo i preko 1,6 milijuna cijepljenih, što bi se moralo na neki način reflektirati na borbu s četvrtim valom epidemije te smatra da će opterećenje zdravstvenog sustava biti manje.

Naša je zadaća da budemo spremni na sve scenarije, poručio je nakon sastanka na kojemu je dogovoreno da Klinička bolnica Dubrava više neće biti isključivo covid-bolnica te da neće biti jedina zdravstvena ustanova koja će primati covid-pacijente,

Dogovorili smo se da će Klinika za infektivne bolesti i dalje biti primarni centar. Nakon toga, ovisno o rastu broja, punit će se druge ustanove, poglavito pojedini dijelovi, ne i cijela KB Dubrava, potom Klinika za pućne bolesti, potom KBC Zagreb, objasnio je ministar.

Najbitnije je, kaže, da se pritom ne ugrožava zdravlje pacijenata koji ne boluju od covida. Ne očekuje ni da će bolnice biti ispunjene covid-bolesnicima zbog činjenice da je dobar dio građana ovaj put cijepljen. Za prvu ruku u Zagrebu je osigurano ukupno 410 postelja za covid-pacijente. Od toga plana u ovom trenutku izuzeti su KB Merkur i KB Sveti Duh, zbog njihovih infrastrukturnih uvjeta. Sve su bolnice dale svoje brojke za covid-pacijente i za one na respiratorima. Uvela se i koordinacija Hitne službe kako vozila Hitne pomoći s covid-bolesnicima opet ne bi išla od bolnice do bolnice. Od svih bolnica je zatraženo da imaju kapacitete za izolaciju ljudi zaraženih koronavirusom, ali ne nužno i za liječenje. Beroš se dotaknuo i treće doze cjepiva te istaknuo da o trećoj dozi struka mora tek reći svoje
mišljenje.

Još uvijek u stručnoj dokumentaciji nema jasnih utemeljenja i jasnih algoritama za primjenu treće doze. Nova je bolest, nove su okolnosti, još uvijek se bilježi porast antitijela nakon cijepljenja, pa zatim i njihov pad i tek tako indirektno može se zaključivati kad će treća doza biti potrebna, rekao
je ministar.

Zdravstveni djelatnici koji rade s covid-pacijentima stalno su u kontaktu s virusom i kod njih je pitanje zaštite najaktualnije. Struka će dati odgovor u petak ili sljedećih tjedana, jer se upravo ta stvar evaluira na europskom nivou”, rekao je Beroš.
Upitan za moguće ukidanje mjera, rekao je kako je i to jedna od mogućnosti koja ovisi isključivo o ponašanju virusa.

Jer, bude li se virus širio, bude li se povećavao broj hospitaliziranih… barem ja, kao ministar zdravstva, teško bih se tada mogao odreći mjera”, rekao je Beroš.
Vezano uz cijepljenje u ljekarnama, priznao je da je zapelo u organizacijsko-financijskom smislu. Stoga je dao jasan naputak ravnatelju HZZO-a i zdravstvenim službama da razriješe tu dvojbu i pokrenu cijepljenje u ljekarnama što prije.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments