Beroš: broj hospitaliziranih ne prati rekordne brojeve novozaraženih

Datum:

Ukupna popunjenost covid postelja na razini cijelog bolničkog sustava je 53,4 posto, što omogućava pružanje zdravstvene zaštite i ostalim bolesnicima, istaknuo je Beroš na sjednici Vlade na dan kada je evidentirano rekordnih 17.489 novozaraženih osoba.
Udio novozaraženih među PCR testiranima je 51,44 posto, a na brzim testovima 18,82 posto.
“Delta soj ima daleko teže kliničke slike i uzrokuje potrebu za respiratorom, kisikom i ECMO uređajima. Zaraženi omikronom koji stižu u bolnice većinom su stariji i necijepljeni s nizom pridruženih bolesti”, rekao je Beroš.
I dalje značajan broj hospitaliziranih covid bolesnika imaju KBC Split, KBC Zagreb i KBC Rijeka.
Pozvao je sve trudnice, kao i žene koje planiraju trudnoću, da se cijepe istaknuvši da najnovija istraživanja pokazuju da su mRNA cjepiva sigurna i tijekom trudnoće
Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je podatke da su ta cjepiva sigurna za trudnice. S druge strane, trudnoća je povezana s povećanim rizikom od razvoja teškog oblika covida, posebno u drugom i trećem tromjesečju, upozorio je ministar.
Odgovorio je i na sve učestalije pozive da se u Hrvatskoj ublaže epidemiološke restrikcije i covid potvrde, po uzoru na Izrael i Veliku Britaniju.
Restrikcije se neće u Hrvatskoj ublažavati jer nemamo ni blizu tako veliku procijepljenost kao Britanija ili Izrael, poručio je ministar upozorivši da je nezadovoljavajuće procijepljena u Hrvatskoj i dobna skupina iznad 75 godina, koja je među najugroženijima.

 

Podijelite objavu:

spot_img

Popularno

Ostalo
Related

Splitski kirurg Jakov Meštrović o pristupu djeci i specifičnostima liječenja djece

Artroskopija koljena specifičnost je dječje kirurgije KBC Split, a...

Omikron zaraznijih varijanti u Hrvatskoj sve češći

Podvarijante omikrona BA.4 i BA.5 zastupljene su u 15...

IRB iz Hrvatske EU sjedište za digitalne inovacije u zdravstvu

Umjetna inteligencija za pametno zdravstvo i medicinu naziv je...

HZJZ: nema novih sumnjivih slučajeva majmunskih boginja

Nakon prvog potvrđenog slučaja majmunskih boginja u Hrvatskoj, Hrvatski...