AktualnoBaze i helikopteri hitne od iduće godine, kreće javna nabava

Baze i helikopteri hitne od iduće godine, kreće javna nabava

Prošlotjedna vijest da je trudnica s Brača mrtav plod rodila na trajektu prema Splitu ponovno je otvorila pitanje dostupnosti hitne pomoći na otocima.
U Ministarstvu zdravstva odgovaraju da je savjetovanje o javnoj nabavi za usluge hitne medicinske helikopterske službe (HEMS) završilo 13. sječnja. Pokretanje javne nabave planirano je početkom veljače.
Planira se sklopiti ugovor s rokom pružanja usluga od sedam godina, vrijednosti 50 milijuna eura. EU financira projekt s deset milijuna eura, a iz državnog proračuna planiran je ostatak.

Helikopterske baze nalazit će se u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci. HEMS baza u Splitu imat će radijus pokrivenosti za područje Splitsko–dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske i Dubrovačko-neretvanske županije u okviru zlatnog sata.
Ostale tri baze pokrivat će ostatak prostora Hrvatske u okviru zlatnog standarda.
Paralelno se radi na izgradnji potrebne infrastrukture za HEMS operativne baze te se puna operativnost usluga planira početkom 2024. godine. Do njene pune operativnosti koriste se helikopteri MORH-a na Krku i Divuljama te MUP-a u Dubrovniku.

Brze brodice

U Ministarstvu kažu i da je u tijeku uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama, vrijedna više od 77 milijuna kuna za koji je 85 posto sredstava osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Preostalih 15 posto je iz državnog proračuna.
Brodice će biti duge oko 15 metara i postizat maksimalnu brzinu od 35 čvorova u roku pet minuta od pokretanja. Izgrađene od aluminijske legure moći će ploviti i u najtežim uvjetima na moru.
Brodice će svoje vezove imati u Dubrovniku, Malom Lošinju, Rabu, Supetru, Šibeniku i Zadru te se upravo očekuje isporuka prve brodice.
U međuvremenu, obalne županije za prijevoz hitnih pacijenata s otoka koriste usluge Lučke kapetanije MUP-a sukladno sporazumima. Koriste i izvanredne trajektne linije i ugovorne brodice drugih prijevoznika na tri lokacije.
Na području Primorsko-goranske županije za potrebe prijevoza pacijenata s otoka Srakane, Suska i Ilovika koristi se brodicu koja je stacionirana na Lošinju. U slučaju potrebe za prijevozom, dojavna jedinica zatraži prijevoz brodom i do sada nije bilo nikakvih problema prilikom prijevoza, kažu u Ministarstvu.
Na području Zadarske županije koristi se brodica na području općine Preko, a pokriva Ugljan i Pašman. Suradnja između općine Preko i Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije na pružanju usluge prijevoza morem također se u slučaju potrebe brzo realizira.
Na području Splitsko – dalmatinske županije ugovoreno je korištenje glisera koji se nalazi na Braču.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike