Živi zdravoBalneologija - ljekovitost prirode u suradnji s medicinom

Balneologija – ljekovitost prirode u suradnji s medicinom

Pakrački liječnik, dr. Ivan Šreter, vodio je Specijalnu bolnicu Toplice Lipik uoči Domovinskog rata. Ubijen je u ratu, a njegovi posmrtni ostaci još uvijek nisu pronađeni. U ime dr. Šretera ova bolnica godišnje organizira istoimeni skup posvećen balneologiji.

Balneologija je primjena prirodnih ljekovitih činitelja za bolje zdravlje i liječenje. Kroz niz predavanja naglašen je potencijal lječilišne medicine i prirodnih ljekovitih činitelja u Hrvatskoj.

Poremećaji, osim bolova različitih lokacija i smetnji lokomocije, mogu biti i iz domene psihosocijalnih kategorija i remete svakodnevno funkcioniranje te osjećaj zadovoljstva svojim životom. Poželjno je da se u toplicama korisnicima pruže dodatne mogućnosti i drugi dopunski sadržaji za otklanjanje njihovih tegoba. Poštujući njihovo vrijeme i novac uložen u dolazak na rehabilitaciju ili rekuperaciju. Naposljetku, balneologija vraća čovjeka čovjeku i ponovno ga zbližava s prirodom, istaknula je prim.dr.sc. Senka Slivar, voditeljica skupa.

Balneološke metode, navode iz Lipika, spadaju među najstarije metode liječenja. Razvojem zdravstvenog turizma, vraća se interes za prirodne ljekovite činitelje.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

spot_img

Istražite

Popularno