B12 utječe na ključne metaboličke procese
Goran Smirčić, foto: privatna arhiva

Zbog velikog utjecaja na metabolizam, zdravlje i bolest, cijanokobalamin trebamo u hrani, a uz savjetovanje sa stručnjacima, i kao dodatak prehrani, ističe fitonutricionist Goran Smirčić

Usporedimo li vitamine s ljudima B12 je jedan od onih koji voli zabadati nos u svaku poru društva i svugdje biti prisutan, kaže Goran Smirčić fitonutricionist koji nas podsjeća na vitalnu važnost cijanokobalamina, što je drugi nazic vitamina B12. Njegove uloge su brojne u gotovo svim metaboličkim sustavima. Glavna funkcija mu je pomaganje u sintezi DNK.  DNK sadrži sve informacije o nama i presudna je za diobu stanica. Bez  B12, nema ni diobe, a onda stanice propadaju dok se nove ne stvaraju. To može dovesti do ozbiljnih problema i bolesti. Prve to osjete stanice koje se ubrzano moraju razmnožavati: koštana srž, mišići, živčane stranice i stanice probavnog sustava. Uz to, taj vitamin je odgovoran za sazrijevanje crvenih krvnih stanica i održavanje mijelinskih ovojnica oko živaca. Uključen je u sintezu nekih bjelančevina, te metabolizam masti i ugljikohidrata. Pomaže da B9 lakše sintetizira kolin. Također pomaže željezu u lakšoj pretvorbi u organizmu. Bolesti za koje je preporučena suplementacija su perniciozna anemija, mijelocitna i megaloblastična anemija, alkoholizam, gastritis, gastrektomija, bubrežne bolesti, pojačan rad štitnjače, depresija, neuralna bol i trnci, tinitus i stresna stanja. Kako B12 prelazi barijeru posteljice, možda je dobro povećati doze uzimanja u trudnoći, najbolje uz pomoć prehrane ili nekom formulacijom za trudnice. Velike količine tog vitamina u trudnoći nisu preporučljive. Onima koji imaju rizik od bolesti srca, B12 (zajedno sa B9) može pomoći u inaktivaciji homocisteina, tvari koja je povezana sa tim oboljenjima i tako preventivno djelovati. Ovaj vitamin ima nejasan, ali koristan mehanizam djelovanja na imunološki sustav, što je primjećeno  kod HIV- a te kod starijih osoba.

Interakcije vitamina B12

Kao što se ljudi u prometu ne slažu, tako se i vitamini ponekad „posvađaju“ sa pojedinim sudionicima u tjelesnom prometu. Smirčić nam nabraja kako i kada apsorpcija vitamina može biti otežana.

Prvi na popisu je – alkohol. Njegovo povećano uzimanje kroz dulje vremensko razdoblje može smanjiti apsorpciju u crijevima. Zato je alkoholizam na popisu bolesti koje se trebaju tretirati povećanim dozama cijanokobalamina. Žene koje uzimaju oralne kontraceptive mogu imati smanjenu serumsku vrijednost tog vitamina i mogu razmisliti o povećanju unosa B12 kroz hranu koja je bogata njime.

Također, uzimanje velikih količina folne kiseline (B9) može smanjiti prisutnost cijanokobalamina u krvi ili prikriti njegov nedostatak kod pretraga. Neki antibiotici mogu smanjiti serumske vrijednosti vitamina B12, što piše u uputama na lijeku. Tada bi trebalo uzimati suplementaciju, ali vremenski odvojeno od tih lijekova.

I neki antikonvulzivi, inhibitori H2-receptora, te aminosalicilni spojevi mogu smanjiti apsorpciju B12. To znači da ih nikako ne bi trebalo uzimati zajedno sa tim vitaminom.

U laboratorijskim pretragama neki lijekovi i sredstva mogu izazvati lažno očitanje serumske vrijednosti vitamina B12. Već smo napomenuli da antibiotici mogu zaista smanjiti njegovu vrijednost, podsjeća Smirčić, ali mogu i interferirati sa agensima i dati lažnu sliku o njemu. Uz antibiotike to radi i metotreksat i pirimetamin. O ovim stvarima više znaju laboranti, koji uzimaju u obzir ovakve pojave.

Kod bolesti se pojačano troši B12 

Iako su dnevne potrebe za njim malene, ovo je veliki i važan kompleks, gigant i vrlo čudan po strukturi među ostalim vitaminima, a opet posebno zaštićen od strane tijela. Tijelo ga skladišti , ali nemojmo dopustiti da nas to uljulja: kod svih bolesti pojačano se troše svi resursi, pa i B12. Zato jedite ribu, jaja, sireve i pijte mlijeko. Pojedite i kakve iznutrice s vremena na vrijeme, u njima ima i drugih vrijednih elemenata osim B12. On je zorni primjer da uravnoteženom prehranom možemo namiriti osnovne elemente za zdrav život. Oni koji žele tretirati neka oboljenja putem suplementacije sa B12 trebali bi se posavjetovati sa stručnom osobom.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments