Austrija ide u lock down, covid cijepljenje postaje obavezno
foto: Vedran Mulović/PIXSELL

Prvi ovojesenski europski lock down uvodi Austrija u ponedjeljak, na najmanje deset dana s mogućnosti da se potom produži za još deset dana, najavio je tamošnji kancelar  Alexander Schallenberg.

Potpuna karantena uvodi se tek par dana nakon što je ova zemlja u karantenu stavila necijepljene građane. U Austriji je oko 65 posto procijepljenost protiv COVID-19 i jedna je to od nižih stopa procijepljenosti u Uniji, a paralelno raste broj novooboljelih te preminulih. Karantena za necijepljene odnosila se na sve građane od 12 godina starosti nadalje no od ponedjeljka svi su u karanteni.

Škole i vrtići ostat će otvoreni no roditelji koji ne žele da ih djeca pohađaju moći će u ponedjeljak djecu ostaviti kod kuće. Razlika je to od prvog austrijskog lock downa kad su i odgojno obrazovne ustanove bile zatvorene. Nadalje, u svim zatvorenim prostorima obvezna je FFP2 maska dok bi od kući trebali raditi svi koji su to u mogućnosti. Nakon isteka prvih deset dana te ako se karantena ne produži, karantena za necijepljene i dalje će ostati. Covid cijepljenje Austrijancima će, kako je najavljeno, postati obavezno.

Istovremeno i u Njemačkoj podižu mjere te situaciju s pandemijom opisuju dramatičnom.

 

 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments