fbpx
AktualnoAustralski rezultati pokazali izvrstan učinak cijepljenja protiv HPV-a

Australski rezultati pokazali izvrstan učinak cijepljenja protiv HPV-a

Pokazuje to analiza koja je uključila 121.038 muškaraca i 116.341 ženu u Australiji, a objavljena je u srpanjskom broju časopisa The Lancet.U Australiji je program cijepljenja protiv HPV-a, koji financira vlada, uveden u travnju 2007. za djevojčice i mlade žene, a u veljači 2013. za dječake. Od 31. prosinca 2018. godine sve žene rođene u Australiji mlađe od 38 godina i muškarci mlađi od 21 godine ispunjavaju uvjete za besplatno četverovalentno ili nevalentno cjepivo protiv HPV-a.

U istraživanju su ispitani trendovi u dijagnostici genitalnih bradavica među ženama i heteroseksualnim muškarcima rođenima u Australiji koje su pratile tamošnje klinike za seksualno zdravlje prije i nakon uvođenja rodno neutralnog programa cijepljenja protiv HPV-a, u razdoblju od 2004. do 2018. godine.

Najveće smanjenje genitalnih bradavica primijećeno je u mlađih osoba, 80 posto u djevojaka u dobi od 15 do 20 godina, 72 posto u dobi od 21 do 25 godina, 61 posto za dob od 26 do 30 godina, 41 posto za žene od 31 do 35 godina i 16 posto za one starije od 36 godina.

Kod mlađih muškaraca u dobi od 15 do 20 godina uočeno je smanjenje od 70 posto, za dob od 21 do 25 godina za 61 posto, a najmanje – za 29 posto to je uočeno kod muškaraca starijih od 36 godina.

U analizi se zaključuje da je Nacionalni program cijepljenja protiv HPV-a doveo je do značajnog i stalnog smanjenja genitalnih bradavica među australskim ženama i heteroseksualnim muškarcima, a posebno među mladim osobama koje su primile cjepivo u školi. Humani papilomavirusi (HPV) su virusi koji uzrokuju bradavice i abnormalan rast tkiva. Postoji više od 100 tipova humanih papilomavirusa, od kojih su neki povezani s genitalnim karcinomima.

I u Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dio Nacionalnog programa, te je besplatno za učenike i učenice osmih razreda osnovne škole te preporučljivo radi smanjenja rizika od infekcije HPV-om i razvoja karcinoma. Istraživanja su pokazala da se najveći broj novih infekcija HPV-om događa osobama između 14. i 25. godine, koje se mogu zaraziti već pri prvom spolnom odnosu sa zaraženim partnerom. Cjepivo protiv HPV-a ujedno je i jedino cjepivo protiv raka jer se prevencijom infekcije smanjuje rizik od razvoja čak šest vrsta raka koje ovaj virus može uzrokovati.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike