AstraZeneca cjepivo je sigurno i učinkovito
foto: Shutterstock

AstraZeneca cjepivo protiv COVID-19 nije povezano s povećanjem rizika od krvnih ugrušaka te su njegove koristi i dalje veće od potencijalnih rizika, sažeti je stav Europske agencije za lijekove (EMA) koji su objavili poslijepodne.

Stav je to koji se čekao nakon što je niz EU zemalja obustavio cijepljenje tim cjepivom, a što je Europu stavilo u još nepovoljniji položaj u trenucima ponovnog razbuktavanja epidemije u nizu država. Čekanje EMA-ine provjere povezanosti ovih nuspojava te pojedinih smrti radi ugrušaka i cjepiva držala je na pauzi cijepljenje AstraZeneca cjepivom u brojnim državama no ne i u Hrvatskoj. U nas je cijepljenje ovim cjepivom nastavljeno te je iz HALMED-a jasno poručeno kako drugu dozu istog cjepiva trebaju primiti svi oni kojima je vrijeme za docjepljivanje. 

– Naša znanstvena pozicija je kako je ovo cjepivo sigurno i učinkovito u zaštiti građana protiv COVID-19 – poruka je iz Europske agencije za lijekove otkud “ne mogu definitivno odbaciti povezanost” pojave rijetkih oblika krvnih ugrušaka i cjepiva. 

Jednak su stav ranije objavili i iz Svjetske zdravstvene organizacije, a iz kompanije su najavili kako će narednih tjedana predati dokumentaciju za odobrenje ovog cjepiva u SAD-u. 

Krvni ugrušci prijavljeni su u najmanje 37 slučajeva sa četiri smrtna ishoda na oko 17 milijuna cijepljenih najmanje jednom dozom ovim cjepivom u Europi. 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments