fbpx
AktualnoApel struke za nove standarde ventilacije prostora za zrak bez patogena

Apel struke za nove standarde ventilacije prostora za zrak bez patogena

Pod vodstvom eksperata Tehnološkog Sveučilišta Queensland, međunarodna grupa od 40 znanstvenika iz 14 zemalja objavila je u časopisu Science poziv za promjenu standarda u ventilacijskim sustavima, jednakih razmjera kao i transformacija 1800-ih kada su gradovi počeli organizirati opskrbu čistom vodom i graditi centralizirane kanalizacijske sustave. 

Pozvali su Svjetsku zdravstvenu organizaciju da proširi smjernice za kvalitetu zraka u zatvorenom kako bi uključila patogene u zraku i prepoznala potrebu za kontrolom opasnosti kod zračnog prijenosa respiratornih infekcija. 

Troškovi tih promjena i kontrole isplativi su u odnosu na globalne štete od COVID-a, a samo jednomjesečna šteta procijenjena na 1 bilijun američkih dolara dok su troškovi gripe samo u SAD-u premašili godišnje 11,2 milijarde dolara. Nužno je utemeljiti sustave koji će u zgradama gdje ljudi rade ili borave osigurati zrak čist od patogenih klica i čuvati zdravlje korisnika, baš kao što to očekujemo od vode koja izlazi iz slavina. Navedeni standardi ventilacije zgrada moraju uključivati ​​veći protok zraka, filtraciju i dezinfekciju te monitore koji bi omogućili javnosti da promatra kvalitetu zraka u okolišu gdje borave. U zatvorenom bi to značilo zrak bez virusa, naglašavaju istraživači. Voditeljica studije prof. Lidia Morawska smatra da su sada napori na suzbijanju virusa u zraku preslabi jer je infekcije u zraku teže pronaći nego kad ona izbije u hrani ili vodi. Stoga se zalaže za utvrđivanje međunarodnih ventilacijskih standarda koji kontroliraju patogene. Većina minimalnih ventilacijskih standarda izvan specijaliziranih zdravstvenih ustanova i istraživačkih ustanova kontrolira samo miris, razinu CO2, temperaturu i vlažnost.

Ti bi sustavi ubuduće trebali biti dovoljno fleksibilni da se pročišćavanje i protok zraka prilagođavaju broju ljudi, različitim aktivnostima kojima se oni bave zbog brzine disanja, poput vježbanja ili sjedenja u kinu. Desetljećima je fokus arhitekata i građevinskih inženjera bio na toplinskoj udobnosti, kontroli mirisa, percipiranoj kvaliteti zraka, troškovima ulaganja, potrošnji energije i drugim problemima s performansama, dok je kontrola infekcije bila zanemarena, naglašavaju znanstvenici. Zgrade globalno troše više od jedne trećine energije, a većina se troši na grijanje ili hlađenje vanjskog zraka dok se unosi u zatvoreni prostor. 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike