fbpx
OstaloAntitijela nisu jedino mjerilo za učinak cjepiva protiv COVID-19

Antitijela nisu jedino mjerilo za učinak cjepiva protiv COVID-19

Znanstvenici su njihovu aktivaciju dokazali i kod AstraZenece i kod Pfizera, dok Moderna istražuje dvije nove, i kako najavljuju, učinkovitije varijacije cjepiva za nove oblike bolesti izazvane korona infekcijom.
Imunološki odgovor na cjepiva slijedeća je velika tema i predmet istraživanja dok procjepljivanje još traje, a u kuloarima se kao i uvijek sad šire i glasovi kako neka odobrena cjepiva nemaju dokaz efikasnosti potvrđen antitijelima.

Imunitet nakon cjepiva

No, stvari nisu samo u antitijelima, pa treba pričekati opsežnije radove i eksperte. Znanstvenici sa Sveučilišta u Birminghamu objavili su rezultate prve velike studije koja je usporedila imuni odgovor na cjepiva Pfizer/BioNTech i AstraZeneca/Oxford. Uz činjenicu da su utvrđeni snažni i slični odgovori kod osoba starijih od 80 godina nakon prve doze cjepiva, pokazalo se i kako je ključna komponenta imunog sustava poznata kao T limfociti pokazala jači odgovor kod onih koji su dobili cjepivo AstraZeneca/Oxford od onih koji su dobili Pfizer/BioNTech. No, oba su ih cjepiva pobudila. To je svakako početno istraživanje i tek će se vidjeti na većim uzorcima ispitanika što se i u kojoj mjeri zbiva s imunitetom nakon cjepiva.

Razne vrste stanica

No, istraživači su istaknuli kako su oba cjepiva jednako vrijedna i učinkovita čak i nakon jedne doze jer u visokom postotku sprečavaju infekciju. Znanstvenici su potvrdili da su se T limfociti u sličnim razinama umnožili ili preciznije je reći aktivirali, kod 93 posto od 76 ispitanika koji su dobili jednu dozu cjepiva Pfizer/BioNTech i kod 87 posto od 89 ispitanika koji su dobili jednu dozu cjepiva AstraZeneca. Inače, ljudski organizam sadrži mnogo vrsta različitih imunoloških stanica. Jedna od ključnih podskupina koja pruža zaštitu protiv virusnih infekcija i tumora su limfociti T. Većina promatranih sudionika imala je taj odgovor, kod vrlo malog broja ispitanika on nije zabilježen. Rezultati su potvrda ranijih istraživanja koja su sugerirala da antitijela koja sprečavaju vezanje koronavirusa za ljudske stanice možda nisu jedini važan element imuniteta te da T-limfociti mogu imati važnu protektivnu ulogu.

Trajanje zaštite od virusa

Optimizam bude rezultati studije vezani uz cjepivo Moderna. Utvrđeno je kako osobe imaju snažnu zaštitu protiv bolesti i šest mjeseci nakon druge doze. Učinkovitost je prema navodima tvrtke njezina cjepiva protiv koronavirusa oko 90 posto protiv svih oblika koronavirusne bolesti i 95 posto učinkovita protiv teških oblika te bolesti. Rezultati proizlaze iz treće faze kliničkog ispitivanja kojim je obuhvaćeno više od 30 000 ljudi u SAD-u, a podatak o učinkovitosti predstavlja blagi pad u odnosu na raniji podatak od 94,1 posto objavljen u časopisu New England Journal of Medicine u prosincu. Ne navodi se razlog razlici između ranije objavljenih viših postotaka zaštite, ali se vjeruje da je riječ o mutacijama bolesti, no najavljuju rad na dva modificirana cjepiva za nove varijante bolesti, britansku i južnoafričku, čija ispitivanja ohrabruju, poručuju iz Moderne.

Proces apoptoze

Kliničko ispitivanje cjepiva Moderna za mlade od 12-17 godina provodi se na 3000 ispitanika u SAD-u, a u prikuplja se 6750 ispitanika u SAD-u i Kini za pedijatrijsko kliničko ispitivanje, za djecu u dobi od šest mjeseci do 11 godina. Za razliku od stanica urođenog imunološkog sustava, T limfociti nisu odmah spremni za borbu s patogenima.

Naime, T limfociti se najprije moraju aktivirati kako bi postali sposobni ubiti zaražene stanice. Nakon uklanjanja virusa iz tijela, većina T limfocita umre kontroliranim procesom apoptoze, kako se to objašnjava na stranicama Centra izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva, kojem je na čelu prof. dr. sc. Stipan Jonjić. Međutim, mali postotak stanica preživi te čini imunološku memoriju. Ti memorijski T limfociti imaju sposobnost proizvodnje molekula potrebnih za borbu protiv budućih infekcija pa ne zahtijevaju aktivaciju kao što je slučaj s prvim pobuđenim T limfocitima.

Osim toga, memorijski T limfociti imaju mogućnost brze proliferacije, umnažanja, kako bi stvorili vojsku T limfocita koja je spremna boriti se s virusom u puno kraćem vremenskom roku u odnosu na prethodne prve stvorene limfocite. Stoga, memorijski T limfociti imaju sposobnost puno brže eliminacije virusa prilikom ponovne infekcije, čak i prije pojave kliničkih simptoma. To je ujedno osnova brojnih antivirusnih strategija i cjepiva.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike