fbpx
AktualnoAnaliza - Zašto MR pretraga od 3 Tesla nije jednako dostupna u cijeloj zemlji ?

Analiza – Zašto MR pretraga od 3 Tesla nije jednako dostupna u cijeloj zemlji ?

Za razliku od razvijenijih zemalja bolnice u Hrvatskoj ih ili nemaju ili tek se pripremaju nabaviti ih, kao što se kasnilo i to na štetu onkoloških bolesnika sa uvođenjem PET/ CT pretraga. A to je pak, izvan svake diskusije, onkološki standard. No, 3 Tesla i u Hrvatskoj postoje, ali nemaju svi bolesnici jednaku dostupnost uslugama kakva im je zakonom zajamčena kao njihovo elementarno pravo.

Kako stvari stoje raspitali smo se kod nekolicine stručnjaka te u HZZO-u koji pretrage plaća. Želi li vas specijalist u nekim specifičnim stanjima iz Rijeke, Splita ili Dubrovnika uputiti na visokosofisticirani MR 3 Tesla, za razliku od većine onih koje Hrvatska ima od 1,5 Tesla, trebali biste se uputiti u Zagreb ili Osijek.

Rebro šalje u suradnu ustanovu

Prvo što biste trebali učiniti jest pitati svog liječnika specijalistu koja bi vam od te dvije moguće dijagnostičke metode dala bolji put do dijagnoze, a stoga i liječenja. Sami liječnici najčešće se ne upuštaju u predlaganje usluga koje bolesnicima nisu dostupne u njihovim ustanovama. No, ipak ako se specijalist odluči za takvu mogućnost, do nje ćete moći u KBC-u Zagreb, KBC-u Osijek ili KB-u Sveti Duh. Dok osječka bolnica i Sveti Duh imaju MR 3 Tesla, KBC Zagreb svoje pacijente šalje s uputnicama u Polikliniku Neuron. Iz HZZO-a kažu da je ta poliklinika suradna ustanova Rebra. No, pacijenti iz drugih krajeva zemlje nemaju ovu mogućnost ili pak moraju putovati.

Zašto po toj logici, nemamo istu mogućnost u Rijeci, Splitu ili Dubrovniku? Na to pitanje prof. dr. sc. Damir Miletić predstojnik Kliničkog zavoda za radiologiju KBC-a Rijeka, i sam odgovara tvrdnjom da bi korektno bilo tu vrstu pretrage omogućiti i riječkim te bolesnicima gravitirajućih županija.

Mi smo pokušavali to isto postići sa Specijalnom bolnicom Dr. Nemec, ali nismo uspjeli, kaže prof. dr. sc. Miletić, i vjeruje da je prilika za nabavu uređaja kraj slijedeće godine kada bi trebala biti gotova nova Bolnica za majku i dijete, na sušačkom lokalitetu. Uopće ne sumnja da bi MR 3 Tesla jako dobro došao pri dijagnostici mnogih bolesti i poremećaja stanja mozga i nervnog sustava, u ginekologiji kod dijagnostike zloćudnih i drugih bolesti dojke, spolnih organa, prostate, organa trbušne šupljine i zdjelice te mnogih drugih.

HZZO nije nadležan za indikacije

Iz HZZO-a kažu da je lani obavljeno 6862 postupaka MR 3T – po određenoj anatomskoj regiji i to: U KBC-u Zagreb – 1325 postupaka, u KBC-u Osijek – 4592 postupaka i u KB Sveti Duh – 945 postupaka. HZZO ne ugovara vrstu uređaja za pretragu, ističu, nego dijagnostičko-terapijske postupke od kojih se postupak MR 3T obavlja uređajem magnetske rezonance jačine 3T. Naglašavaju to stoga jer HZZO nije nadležan za postavljanje medicinske indikacije za određeni postupak, nego je postavljanje medicinske indikacije u nadležnosti specijaliste koji upućuje na pretragu.

Mogu li pri tome osiguranici ostvariti pravo na putne troškove, utvrđivanju tog prava na izdavanje putnog naloga u nadležnosti je izabranog doktora medicine primarne zdravstvene zaštite koji i izdaje uputnicu za ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu iz obveznog zdravstvenog osiguranja, objašnjavaju nam u HZZO-u.

Osigurana osoba ima pravo na naknadu troškova prijevoza ako je upućena u zdravstvenu ustanovu koja je 50 ili više kilometara udaljena od mjesta njezinog prebivališta pod uvjetom da odgovarajuću zdravstvenu zaštitu, sukladno svom zdravstvenom stanju, ne može ostvariti u bližoj ugovornoj zdravstvenoj ustanovi.

Utvrđivanje takve činjenice (nemogućnosti ostvarivanja odgovarajuće zdravstvene zaštite u bližoj zdravstvenoj ustanovi) je u nadležnosti izabranog liječnika. Pod naknadom za troškove prijevoza podrazumijeva se prema HZZO-u naknada za troškove prijevoza javnim prijevoznim sredstvima po najnižoj cijeni i prema najkraćoj relaciji prema službenom daljinomjeru javnog prijevoznika.

Ujedno napominju kako se svaka osigurana osoba, koja je osobno snosila bilo kakve troškove u svezi ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu iz obveznog zdravstvenog osiguranja, može obratiti najbližoj ustrojstvenoj jedinici HZZO-a radi zaštite svojih prava u upravnom, odnosno neupravnom postupku.

Može tražiti i pojašnjenje svojih prava u pisanom obliku odnosno pisanim putem se obratiti HZZO-u ako je nezadovoljna načinom postupanja svog izabranog liječnika jer smatra da je zakinuta u ostvarivanju svojih prava na zdravstvenu zaštitu, po čemu je HZZO potom u obvezi postupiti sukladno utvrđenom činjeničnom stanju.

Kraće snimanje, veća rezolucija

Ana Sruk, dr. med., specijalist neurologije, uži specijalist epileptologije i predsjednica Hrvatske udruge za epilepsiju, kaže kako magnetska rezonancija (MR) 3T pruža dvostruko bolji signal od 1,5 T što daje mogućnost ugodnijeg snimanja zbog kraćeg trajanja dok su slike istovremeno veće rezolucije čime se mogu otkriti manje lezije mozga, leđne moždine i kralježnice.

S obzirom na to da skeneri u posljednje vrijeme postaju sve više dostupni u kliničkoj praksi, zahtijevaju i dodatnu edukaciju neuroradiologa vezano uz složenost dobivene slike. U neurologiji, MR 3T je pogodna za snimanje tkiva mozga, živaca i vaskularnih struktura. Pri tome su istraživanja pokazala da je MR 3T osjetljivija za prikaz mikroinfarktnih lezija moždane kore ili lezija kod demijelinizacijskih bolesti (npr. multiple skleroze) što omogućava bržu sekundarnu prevenciju cerebrovaskularnih bolesti ili ranije započinjanje liječenja. Također, MR angiografijom krvnih žila mozga se bolje neinvazivno prikazuju aterosklerotski plakovi te se tako može započeti rana prevencija.

MR mozga 3T bolje prikazuje promjene u volumenu mozga, te se koristi kao pomoćno dijagnostičko sredstvo u postavljanju dijagnoze mnogih neurodegenerativnih bolesti, ovisno o mjestu mozga gdje dolazi do promjene volumena. Obzirom na bolju rezoluciju ovom metodom se mogu detektirati tumori mozga manje veličine ili druge male lezije poput prirođenih malformacija što se naročito pokazalo korisnim u kliničkom zbrinjavanju oboljelih od epilepsije. Kod ovih bolesnika, primjena ove tehnologije može znatno doprinijeti otkrivanju ishodišta epileptičkih napadaja koja tada, ovisno o lokalizaciji, mogu biti razmotrena za neurokirurško liječenje a ono može rezultirati boljom kontrolom epileptičkih napadaja ili izlječenjem. Pomoću MR 3 Tesla se bolje prikazuju živci baze mozga što može imati važnost u procjeni uzroka neuralgičnih poremećaja kranijalnih živaca.

Osim navedenog, posebna tehnika koja analizira perfuziju (prokrvljenost) mozga omogućava nam bolju analizu metabolizma mozga što tada može biti od važnosti za postavljanje neuroloških dijagnoza, zaključuje dr. sc. Ana Sruk.

Jednakopravnost svim pacijentima

Kako neslužbeno saznajemo nekoliko novih MR 3T uređaja stižu u hrvatske ustanove, neke u privatne neke u bolničke, ali nema još odgovora na to kako će osiguranici do njih dolaziti i hoće li bolnice koje ih ne nabave jednakopravnost dijagnostike i liječenja omogućiti svim osiguranicima.
Ovakva situacija svakako je i tema za udruge bolesnika koje prilično dobro poznaju potrebe svojih članova i težinu njihovih stanja te su najčešće dobro upućeni i u najbolji izbor dijagnostike i liječenja.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike