Amerika stopirala primjenu Johnson & Johnson COVID cjepiva
foto: Shutterstock

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) te Agencija za hranu i lijekove (FDA) zajedničkom su izjavom objavili privremenu obustavu primjene COVID cjepiva proizvođača Johnson & Johnson zbog nesvakidašnjih krvnih ugrušaka.

Trenutno jedino jednodozno cjepivo protiv pandemijske zaraze tek je krenulo u distribuciju u EU zemljama te je i za korištenje u Hrvatskoj najavljeno kroz ovaj mjesec. Ovakva vijest iz Amerike stoga dolazi u iznimno delikatnom trenutku tim više s obzirom na europsko iskustvo s ugrušcima kao nuspojavama nakon AstraZeneca cjepiva koje pak još nije odobreno u SAD-u. 

Ugrušci u žena od 18 do 48 godina

Neuobičajeni krvni ugrušci u šest žena starosti od 18 do 48 godina koji su se pojavili šest do 13 dana nakon cijepljenja, razlog su ovakve odluke američkih zdravstvenih autoriteta. Dosad je u Americi primijenjeno više od 6,8 milijuna J&J jednodoznog cjepiva te je trenutna preporuka cijepljenima da se jave liječniku uslijed ozbiljne glavobolje, boli u trbuhu, nogama ili kratkoći daha unutar tri tjedna nakon cijepljenja. Ovo cjepivo bit će na pauzi dok se ne istraži njegova povezanost sa slučajevim krvnih ugrušaka, a dotad se u SAD-u nastavlja cijepiti Pfizer te Moderna COVID cjepivima.  

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments