AktualnoAmerička zbrka oko treće doze - FDA jednoglasno nije podržao stav administracije

Američka zbrka oko treće doze – FDA jednoglasno nije podržao stav administracije

U petak je FDA, naime, jednoglasno sa svih 18 članova savjetodavnog odbora izašao sa formiranim stavom kako treću dozu covid cjepiva preporučuju samo starijima od 65 godina i pojedincima u visokom riziku od te virusne zaraze. Štoviše, drugom odlukom su treću dozu Pfizera odobrili kao hitnu autorizaciju, a ne dodatno odobrenje već odobrenog cjepiva.

Nekakvo je to „međurješenje” nakon tjedana lobiranja i Pfizera i Moderne koji se pozivaju na svoje rezultate, samostalne odluke američke administracije odnosno predsjednika te struke i medija odnosno javnosti. Idući formalni korak i sastanak s kojeg se čeka stav jest onaj Centra za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC) koji slijedi idući tjedan.

Docjepljivanje je neminovno jer svijet je sve svjesniji kako covid neće nestati, ali kada i za koga to očito nitko još ne zna. Svaka strana se poziva na neke rezultate, rezultate koji potkrepljuju stav koji zastupaju, ali ništa više od toga. Tako se govori o razini antitijela što se potom pak demantira kao nedovoljan pokazatelj, s druge strane idu argumenti o sebičnosti dvojbenog docjepljivanja na jednoj strani svijeta dok u njegovim siromašnijim dijelovima ljudi još čekaju cjepivo itd.

Američka zbrka bez sumnje će utjecati na i na europsku odluku koja se čeka od Europske agencije za lijekove o trećoj dozi.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike