Ako ste preboljeli COVID javite se za darivanje plazme radi liječenja oboljelih

Datum:

Konvalescentna plazma je krvni pripravak koji će se primjenjivati u liječenju oboljelih od COVID-19. Plazma će se prikupljati, proizvoditi i pohranjivati sukladno svim stručnim zahtjevima, važećom hrvatskom legislativom i smjernicama Europske komisije. To stoji u poruci Ravnateljstva KBC-a Rijeka kojom poziva dobrovoljne davatelje krvi koji su preboljeli COVID-19 da se jave u Klinički zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka. Jednaku aktivnost i poziv ranije su započeli iz Zavoda za transfuzijsku medicinu u zagrebačkoj Petrovoj.

Kriteriji za davatelje

Nužan uvjet je da je od prestanka simptoma bolesti ili laboratorijski potvrđene infekcije SARS-CoV-2 prošlo 28 dana. U tijeku su pripreme vezane uz prikupljanje konvalescentne plazme od osoba koje su preboljele COVID-19, a svi potencijalni davatelji moraju zadovoljiti kriterije za odabir dobrovoljnih davatelja krvi. Zainteresirani se mogu javiti radnim danom od 8 do 14 sati uz prethodnu najavu na brojeve 051/ 658-197 ili 051/658-354.


Ravnateljstvo ujedno zahvaljuje svima koji će se odazvati jer je to svakako pomoć u nastojanjima da se pandemija savlada svim sredstvima. Neke su zemlje dosad primjenjivale pripravke iz plazme, a svakako najpoznatija osoba koja je uz antivirusnu terapiju dobila takav pripravak je bivši američki predsjednik Donald Trump.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo

Vodič za onkološke pacijente u suradnji sa strukom

Vodič za onkološke bolesnike koji donosi informacije o prevenciji,...

Sto godina splitske otorine

Splitska otorinolaringologija obilježila je stotu obljetnicu. Nekadašnja Služba za...

Povezanost neredovitih ciklusa i kardiovaskularnih bolesti

Žene s neredovitim menstrualnim ciklusima ili dužinom ciklusa u...

Pozitivni rezultati u liječenju raka enodmetrija

Farmaceutska kompanija AstraZeneca objavila je da je kombinacija njezinih...