Ako ste preboljeli COVID javite se za darivanje plazme radi liječenja oboljelih
foto: Shutterstock

I u Rijeci će se stvarati poseban pripravak iz plazme i primjenjivati za liječenje oboljelih od SARS-CpV-2 po smjernicama Europske komisije.

Konvalescentna plazma je krvni pripravak koji će se primjenjivati u liječenju oboljelih od COVID-19. Plazma će se prikupljati, proizvoditi i pohranjivati sukladno svim stručnim zahtjevima, važećom hrvatskom legislativom i smjernicama Europske komisije. To stoji u poruci Ravnateljstva KBC-a Rijeka kojom poziva dobrovoljne davatelje krvi koji su preboljeli COVID-19 da se jave u Klinički zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka. Jednaku aktivnost i poziv ranije su započeli iz Zavoda za transfuzijsku medicinu u zagrebačkoj Petrovoj.

Kriteriji za davatelje

Nužan uvjet je da je od prestanka simptoma bolesti ili laboratorijski potvrđene infekcije SARS-CoV-2 prošlo 28 dana. U tijeku su pripreme vezane uz prikupljanje konvalescentne plazme od osoba koje su preboljele COVID-19, a svi potencijalni davatelji moraju zadovoljiti kriterije za odabir dobrovoljnih davatelja krvi. Zainteresirani se mogu javiti radnim danom od 8 do 14 sati uz prethodnu najavu na brojeve 051/ 658-197 ili 051/658-354.


Ravnateljstvo ujedno zahvaljuje svima koji će se odazvati jer je to svakako pomoć u nastojanjima da se pandemija savlada svim sredstvima. Neke su zemlje dosad primjenjivale pripravke iz plazme, a svakako najpoznatija osoba koja je uz antivirusnu terapiju dobila takav pripravak je bivši američki predsjednik Donald Trump.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments