Ako ne vidimo, nismo nevidljivi

Datum:

“Ako ne vidimo, nismo nevidljivi” poruka je kojim Hrvatski savez slijepih 15. listopada obilježava Međunarodni dan bijelog štapa. Tom se porukom želi upozoriti društvo na veću potrebu uključenosti slijepih osoba u društvo, što se u urbanim sredinama lako može vidjeti po broju i prohodnosti taktilnih traka – staza vodilja koje omogućavaju lakše kretanje slijepim i slabovidnim osobama.

Akcija ispred Hrvatskog saveza slijepih u Zagrebu je postavljanjem prepreka na taktilne staze s porukom „Ako ne vidimo, nismo nevidljivi“ naglasila važnost slobodnog kretanja slijepih i slabovidnih osoba kojima su osnovni preduvjeti za sigurno kretanje bijeli štap te kretanje po taktilnim trakama – stazama vodiljama.

Medijima su se obratili predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić i izvršna direktorica Andreja Veljača.

Poručuju kako javnosti žele približiti činjenicu da slijepe i slabovidne osobe imaju kapacitete i mogućnosti za slobodno kretanje prometnicama, samo kada su njihove staze slobodne za prolaz te da svaki pojedinac može pridonijeti lakšem kretanju svojih sugrađana.

Predsjednik Saveza, Vojin Perić naglasio je:

– Ne bojim svoje sljepoće, ali me plaši vaša. Od 1996. godine pridružili smo se demokracijama koje su progledale. Danas kao slogan kažemo „Ako ne vidimo, nismo nevidljivi“, ali moram vam reći da za mnoge jesmo. Moramo omogućiti videćeg pratitelja, osobnog asistenta i inkluzivni dodatak svakome kome je potrebno, kako bi se pokrili životni troškovi koje uzrokuje sljepoća.“U dugogodišnjem radu i brojnim projekatima kojima je Hrvatski savez slijepih pridonio promicanju jednakih mogućnosti i afirmaciji slijepih osoba u Hrvatskoj, danas je s temeljnim udrugama članicama za ova pitanja prepoznati dionik i važan sugovornik na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini te neprekidno otvara pitanja kvalitetnijeg života slijepih i slabovidnih osoba Hrvatske.

Projekt će svojim angažmanom podržati i brojni hrvatski influenceri koji će s hashtagom #NismoNevidljivi naglasiti potrebu za većom uključenosti slijepih osoba u društvo.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, ono je odgovornost svih nas

Problemi mentalnog zdravlja i poremećaja ponašanja glavni su uzrok...

Sezona je kolinja, a time i trihinele. Odnesite meso na pregled.

Stručnjaci za javno zdravstvo ovih dana iznova upozoravaju na...

Rušenje preporuke o unosu najmanje dvije litre vode dnevno

Konzumacija osam čaša vode dnevno postala je opće prihvaćena...