OstaloAkademik Miličić: rizik od smrti od COVID-19 dvostruko veći u srčanih bolesnika

Akademik Miličić: rizik od smrti od COVID-19 dvostruko veći u srčanih bolesnika

I mladi ljudi mogu biti ugroženi u koronavirusnoj bolesti ukoliko imaju čimbenike kardiovaskularnog rizika – jasno je poručio akademik Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb.

Kako je rekao akademik Miličić, miokardna ozljeda u COVID-19 može doista biti početak kraja.

Govorimo o oštećenju miokarda koronavirusom u vidu kliničkog sindroma zatajivanja srca, koronarne arterijske bolesti i aritmije – to su glavne kliničke manifestacije. Mogući mehanizmi kojima koronavirus djeluje na kardiovaskularni sustav su brojni – direktna vaskularna ozljeda, citokinska oluja, koagulopatija, stimulacija simpatikusa. Kronična srčana bolesti podiže rizik od smrti od COVID-19 dvostruko – poruka je i iskustvo ovog liječnika s Rebra koje je iznio na 1. POST COVID simpoziju.

Iznimno sadržajno događanje u organizaciji više stručnih društava Hrvatskog liječničkog zbora te MS Centar i Fabry Centar KBC-a Sestre milosrdnice vodile su prof.dr.sc. Nikolina Bašić Jukić i prof. dr.sc. Vanja Bašić Kes. Zaključci akademika Miličića jedni su u nizu prezentiranih na ovom događaju koji je okupio sjajne predavače i predstavio sadržajna predavanja o njihovim konkretnim iskustvima i posljednjim znanstvenim saznanjima o novom koronavirusu.

Rizik su debljina, dijabetes i tlak

Kad je riječ o koroni i kardiologiji akademik Miličić nadalje je naveo studiju u kojoj se kod mladih oboljelih od ove bolesti, u dobi od 18 do 34 godine, bolnička smrtnost i potreba za mehaničkom ventilacijom uspoređivala sa starijim pacijentima oboljelima od COVID-19.

Utvrđeno je da ako mladi oboljeli od korone imaju dva od tri rizična čimbenika, debljinu, tlak ili dijabetes, da je njihov rizik od smrti od COVID-19 jednak riziku koji imaju starije osobe. Štoviše, potreba za respiratorom u ovoj populaciji bitno je veća u odnosu na starije koji nemaju rizične čimbenike, zaključak je struke.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike