fbpx
AktualnoADHD kod odraslih - kako prepoznati i pomoći opisuje psihologinja

ADHD kod odraslih – kako prepoznati i pomoći opisuje psihologinja

Rastresenost i otežana koncentracija su obilježja osoba koje imaju ADHD o kojem se učestalo govori kod djece, ali koji je prisutan i kod odraslih. Kako prepoznati ADHD i kako pomoći, odgovara Jadranka Sočo, magistra psihologije, smjer školska psihologija.

– Svi mi kao odrasli ljudi imamo povremeno osjećaj da nismo koncentrirani, rastreseni smo zbog nekih stresnih stanja, jakih emocionalnih previranja, umora, zaljubljenosti. Njima je to stanje trajno; trajna nemogućnost fokusa, rastresenosti i nedostatak pažnje. Um osobe s ADHD-om je u neprestanom kaosu, ne poznaje model mirnog, staloženog i fokusiranog funkcioniranja, pojašnjava psihologinja.
Osoba se ne može posvetiti dovoljno dobro onom što radi, ne može biti fokusirana. To dovodi da ne ostvaruje potrebne rezultate i uzrokuje frustraciju.
Druga karakteristika je impulzivnost što se očituje bilo kroz riječi ili impulzivnom reakcijom, djelovanjem, reakcijom, ponašanjem. Reagirat će prebrzo izrazito nepovoljnom, brzopletom reakcijom, upadat u riječ s komentarima ili odgovorima na pitanja koja nisu čuli do kraja.
Jedno od obilježja je i hiperaktivnost. Najviše se očituje u nemiru tijela, potrebi za
neprekidnim pokretom.

Nemir koji tjera na aktivnost

– Jedan od načina koji je izrazito prisutan je pretjerana potreba za govorom. U njima je mozak koji neprekidno radi, nemir koji tjera na neprekidnu akciju bilo kroz priču ili kroz djelovanje. Takve osobe teško ostvaruju socijalne kontakte zbog svog stanja, posebno žene. One su povučene, odsutne, kada govore brzo govore, skaču s teme na temu, teško im se prati slijed govora, tema, kaže psihologinja.
Ono što je posebno zabrinjavajuće je temeljni osjećaj koje ove osobe imaju – osjećaj krivnje, srama, nisko samopoštovanje i samoprihvaćanje, kriva slika sebe. Kod njih je posebno prisutno osuđivanje samog sebe zbog svog stanja. U neprekidnom su unutarnjem sukobu sa sobom zbog reakcija okoline na njih i osobnog nezadovoljstva.

ADHD kod odraslih
Jadranka Sočo, mag. psihologije, foto: privatna arhiva

Kako i na koji način doživljavamo sebe, na taj način će nas i drugi doživljavati i prihvaćati.
Za odrasle osobe s ADHD-om posebno su problematični partnerski odnosi jer u takve odnose ove osobe ulaze s temeljnom emocijom straha i uvjerenjem “ovakav kakav jesam nisam dobar” . Pored toga, iz svoje emocionalne prošlosti, samim tim u svom sistemu imaju osjećaj odbijanja, neprihvaćanja, nerazumijevanja što otežava bliskost s drugom osobom.

Nasljedna muška linija

I roditeljstvo je vrlo zahtjevno, mora imati kontrolu nad svojim ponašanjem što je s ADHD-om izrazito teško. Još je teže ako i roditelj s ADHD-om ima dijete s istim problemom jer je moguće naslijeđe muškom linijom. Posebno je važno da kao roditelj usvoji dodatne vještine samoprihvaćanja i samorazumijevanje sebe i djeteta.
– Važno je da roditelj radom na sebi pomogne prvo sebi i da je otvoren za svoje dijete, da ga razumije, voli i podržava na putu odrastanja – savjetuje psihologinja Sočo.
Za osobe s ADHD-om ima optimizma iako put nije lak.
– Odrasla osoba treba naučiti voljeti sebe, osvijestiti obrasce na kojima se odgajao. Odrasle osobe nose mnogo potisnutih negativnih osjećaja koje se može otpustiti i iscijeliti. Treba naučiti nove načine prihvaćanja sebe i ljubavi prema sebi bez osobne kritike. Ljubav prema sebi je prihvaćanje svojih nutarnjih stanja i emocija, razumijevanje bez osude. Ako je potrebno i zatražiti stručnu pomoć psihologa, psihijatra – kaže psihologinja.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike